A szívférgességről. Röviden?

„Aki egy kicsit is utánajárt már a témának, az tudja, hogy gyakorlatilag lehetetlen röviden összefoglalni a szívférgességgel kapcsolatos információkat. Éppen ezért fókuszálunk most inkább a leggyakrabban feltett kérdésekre!” – dr. Renner Petra írása.

Csoki 2019.08.30-án érkezett Miskolcról. Gazdijai Immiticide injekciós kúrát választottak, ami bár nem volt könnyű, nem húzódott el hónapokig. A negatív teszteredmény után pezsgőt is bontottak!

Mi az a szívféreg?

A szívférgességet egy fonálféreg faj okozza, aminek a természetes gazdái a kutyafélék, és kizárólag szúnyogcsípéssel terjed, emiatt a gyeptelepi kutyák nagy hányada érintett lehet. Emiatt mi is rengetegszer találkoztunk már a mentvényeinknél ezzel a fertőzéssel, de eddig szerencsére minden MFÖEK mentvény felépült belőle. A megfelelő megelőző szerek alkalmazásával a megfertőződés esélye minimalizálható.

A kialakult szívférgesség kezelése alapvetően egy hosszabb és a választott kezeléstől függő anyagi ráfordítást is igénylő folyamat, ráadásul mozgáskorlátozással jár a kutya számára, ami miatt inkább a mentális fárasztással tudjuk a kellő ingert megadni számára. A kezelés néhány hónaptól akár másfél éves időtartamig terjedhet, és az előrehaladott szívféreg fertőzés akár halálos kimenetelű is lehet. Kezelhető a fertőzés műtéti eljárással illetve gyógyszeresen is, többféle protokoll alapján. Az MFÖEK gondozásában lévő, szívférges kutyák kezelését minden esetben alapos kivizsgálást és orvosi konzultációt követően kezdjük meg.

Elkaphatja a kutyám közvetlenül egy másik kutyától? 

Nem: ehhez szükség van egy közvetítőre, ami csak és kizárólag egy szúnyog lehet. Tehát, ha Fifi ráprüszköl a kutyádra, akkor szívféreggel biztosan nem tudja megfertőzni. Viszont, ha Fifi szívférges és egy szúnyog vért szív tőle, majd az elrepül hozzátok, be a lakásba és ott megcsípi a te kutyádat is, akkor már nagyobb a probléma. 

Csak a kutyák fertőződhetnek szívféreggel?

Nem. Bizony más állatok és ritkán akár az ember is fertőződhet szívférgességgel, ha megcsípi egy szúnyog, ami lárvákat hordoz. A házi kedvencek közül a macskák és a görények is veszélyeztetettek, bár bennük kicsit másképp zajlik férgek élete, de ettől még rejthet komoly egészségügyi kockázatot a fertőzöttségük. 

Még mindig nem értem, hogy jön a szúnyog a képbe. Segíts!

Vegyünk kiindulásnak egy rókát vagy kutyát, aki már felnőtt szívférgekkel él együtt, amik párosodnak és a nőivarú felnőtt férgek milliónyi lárvát termelnek. Ezeket a lárvákat nevezzük mikrofiláriáknak. A mikrofiláriák a vérben keringenek és mikroszkópikus méretüknek köszönhetően a szervezetben szinte bárhova eljutnak. 

Itt érkezik meg a szúnyog, ami vért fog szívni a fertőzött állatból, és a vérrel együtt a mikrofiláriák is magához veszi. A szúnyog ezután 10-14 napon keresztül, hordozza és tudtán kívül nevelgeti a mikrofiláriákat, hogy aztán egy következő vérszívással továbbadja (bár nem szándékosan) őket. A lárvák, a szúnyog által ejtett bőr seben keresztül jutnak a kutya szervezetbe. Innentől a mikrofiláriák vándorlásba kezdenek, hogy aztán körülbelül 6 hónap múlva ivaréretté váljanak és elkezdjék hedonista életüket, jellemzően a szív és tüdő nagy ereiben. 

Tehát a szúnyog jön, felveszi a mikrofiláriákat, azok fejlődnek, majd ízlés szerint egy másik áldozatból való vérszívás közben hátrahagyja őket.

Meddig él egy szívféreg?

Ha hagyjuk, akkor akár 5-7 évig is vígan eléldegélnek egy kutyában, ahol 20-30 centiméterre is megnőhetnek. 

Emiatt sajnos nem várhatunk arra, hogy elfáradnak és maguktól elpusztulnak, ráadásul újra és újra fertőződhet frissen a kutyánk minden egyes fertőzött szúnyogcsípéssel. Meg persze a “saját” szívférgek is folyamatosan gondoskodnak az utánpótlásról. 

Kezeléssel azonban 1-3 hónap alatt képesek vagyunk elpusztítani a szívférgeket! 

Rivo 9 éves, kezelése Advocattel kezdődött, végül az Immiticides kezeléssel 3 hónap alatt felgyógyult. Közben folyamatos májvédelmet, immunerősítést kapott, másfél év elteltével is makkegészséges.

Észre fogom venni, ha a kutyám szívférges?

Sajnos nem. Korai stádiumban teljesen tünetmentes a betegség, de az idő előrehaladtával már feltűnhetnek olyan panaszok, amire, ha odafigyelsz és kérsz állatorvosi segítséget, hamar fény derülhet a bajra. 

Amikre érdemes figyelni:

  • csökkent aktivitás; kisebb terhelésre is gyorsan elfárad;
  • enyhe, de ragaszkodó köhögés;
  • csökkent étvágy és csökkenő testtömeg.

A fertőzés súlyosbodásával (ahogy a férgek száma nő a szervezetben) a tünetek erősödnek és végül kifejezett szívelégtelenségre utaló panaszokat lehet észlelni. Ahogy szaporodnak a férgek a kutya szívében, illetve a szív és tüdő ereiben, úgy nő az esélye egy végzetes kimenetelű keringés-összeomlásnak az elzáródó erek miatt. 

Mindeközben ezek az élősködők a májat és a vesét is károsítják, nem korlátozzák magukat kizárólagosan a szívre és a tüdőre, továbbá érgyulladást és trombózist is okozhatnak.

Ez így már elég ijesztő. Mit tehetek, hogy ezt elkerüljem?

Védekezés! Mint az élet oly sok más területén, a védekezés itt is kulcsfontosságú. Számos készítmény áll rendelkezésre szívféregek ellen, így választhatsz rácseppentő készítményt, tablettát, rágótablettát vagy nyakörvet. Ezek közül van, ami csupán a szúnyogokat tartja távol – viszont egy szer hatékonysága sem 100%-os sajnos, így érdemes inkább olyan gyógyszert választani, ami elpusztítja a szervezetbe bekerülő szívféreg lárvákat. 

Ezeket havonta kell adni a védelem érdekében. 

Castor 3 éves, nála tavaly augusztus 28-tól december 23-ig tartott a gyógyulási folyamat. Az Immiticide injekciós kezelési móddal hamar gyógyult, a karácsonyfa alatt már egy makkegészséges kiskutya ücsörgött boldogan.

Miért kell tesztelni a kezelés előtt?

Ha kutyád fertőzött szívféreggel és óriási mennyiségű mikrofilária kering a szervezetében, akkor az ezekre ható gyógyszer tömegesen fogja őket elpusztítani, ami akár életet veszélyeztető sokkos állapotot is előidézhet. 

Ha a teszt pozitív, akkor felnőtt féreg van a kutyádban és, ha van felnőtt féreg, akkor az mikrofiláriákat fog termelni folyamatosan. Ezért más kezelésre van szükség.

Ha a teszt negatív, akkor még biztosan nincsen felnőtt, szaporodni képes szívféreg a kutyádban. Tehát indulhat a védekezés! 

Fontos azonban: 

  • hogy egy esetleges friss fertőzés eredményeként a szervezetben vándorló 51 napnál fiatalabb mikrofiláriákat tudjuk csak elpusztítatni csak így
  • és az 51 napnál idősebbek esetén meg kell várnunk, hogy felnőjenek és pozitív tesztet adjanak. 

Mit tegyek akkor, ha eddig ezzel nem foglalkoztam?

Tesztelj és védekezz!

  • Ha 7 hónaposnál fiatalabb a kutyád, akkor előbb kezdődhet a védekezés, majd 6 hónappal később tesztelni kell őt kifejlett férgekre. Miért? Mert körülbelül 6 hónap mire lárvából felnőtt féreg lesz. Így 7 hónapos kor előtt még nincs veszélye annak, hogy a kutyusod rengeteg mikrofiláriát hordozzon a szervezetében, de 6 hónappal később viszont lehet, hogy már kifejlett férgekkel kell szembenéznünk.
  • Ha 7 hónaposnál idősebb a kutyád és most hallasz először a szívférgességről, akkor vért kell venni tőle és az állatorvos – sokszor ott helyben – ellenőrizni tudja, hogy van-e már kifejlett szívféreg benne. 

Télen nem védekeztem, mert nincsen szúnyog! Mi a teendő?

Tesztelj és védekezz!

Mi, állatorvosok is szeretnénk hinni, hogy télen nincsen szúnyog, de azért ez az elmúlt években már nem olyan egyértelmű. Amíg nincsenek tartósan mínuszok odakint, vagy a lakásban is túlélhetnek a szúnyogok, addig a szívférgességet is tudják terjeszteni. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy folyamatosan, 12 hónapon keresztül, havonta szükséges adni a mikrofiláriákat elpusztítani képes készítményeket. 

Egész évben, havonta védekezünk! Van teendőm?

Az aranyszabály az, hogy évente kell tesztelni kifejlett szívféregre a kutyákat, hiszen, ahogy korábban is említettük, „egy szer hatékonysága sem 100%-os sajnos”

Vitéz 8 éves, szívféreg kezelése 2020. szeptember 8-tól 2021. december 12-ig tartott. Kezelése slow-kill, vagyis doxycyklin-terápiával történt, görcsoldókkal, majd havi 1 Advocate, később Nexgard Spectra készítménnyel.

Pozitív lett a teszt. Most mi lesz?

A jó hír az, hogy a kutyák szívférgessége kezelhető. Méghozzá jól. Viszont mivel egy komoly és progresszív betegség, fontos, hogy mihamarabb diagnosztizálásra kerüljön és megkezdődjön a kezelés. 

Ha pozitív lett a gyorsteszt, a következő lépés az, hogy az állatorvos további teszteket fog végeztetni. Ennek oka, hogy a kezelés hosszadalmas, sok gyógyszert igényel és költséges, ezért egy teszt alapján nem szabad elkezdeni azt. 

Onnantól, hogy biztosan tudod, hogy kedvenced szívférges, a legfontosabb dolog, amire csak te tudsz figyelni, hogy korlátozod az aktivitását és egy időre elfelejtitek a nagy labdázásokat és kirándulásokat.

Viszont további vizsgálatokra is szükség van, amivel az általános állapotát és a betegség stádiumát kell feltérképezni. Utána az állatorvosotok összeállítja a kezelési tervet, ami a következő hónapokban meg fogja határozni az életeteket. 

Injekciós terápiát javasoltak a tablettás “slow kill” vagy “alternatív terápia” helyett. Nagyon veszélyesnek hangzik. Melyiket válasszam?

Nincs veszélyesebb egy kezeletlen szívférgességnél, ami folyamatosan súlyosbodik és terheli a szervezetet. Az amerikai protokoll egyértelműen az injekciós kezelést helyezi előre, mert sokkal gyorsabban és hatékonyabban vet véget a betegségnek. Ennek a nagyobb kockázata abban rejlik, hogy a kifejlett férgek gyorsabban, nagyobb tömegben pusztulnak el, amik súlyosbíthatják a szövődményeket a kezelés során. Ezért fontos a kezelés megkezdése előtt alaposan kivizsgáltatni a kutyádat, hogy az állatorvos elbírálja a betegség stádiumát.

Létezik vakcina szívférgesség ellen?

Sajnos nem létezik oltóanyag a szívférgesség megelőzésére. Csak folyamatos, gyógyszeres prevencióval tudunk védekezni.

Hörbi 3 év körüli, azonnal 2020. áprilisában slow-kill kezelést kapott. Teljes gyógyulásáig körülbelül egy év kezelésre volt szükség.

Nagyon drága folyamatosan a megelőzésre költeni. Nincs egyszerűbb megoldás?

Sajnos nincs más megoldás. A szívférgesség kezelésének költsége jóval nagyobb összeget jelent és számos egészségügyi kockázatot rejt, mint a preventív kezelés.

Teszteltess 12 havonta és 12 hónapon keresztül kezeld havonta a kedvenced szívférgesség ellen. 

Létezik valamilyen természetes ellenszer?

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy természetes hatóanyagokkal lehetne szívférgességet kezelni vagy védekezni ellene. Aki a fokhagymára esküszik, ne tegye, mert mérgező kutyákra és macskákra is és gyorsabban öl, mint a szívféreg.

Kölyök kutyám van. Mikortól kezdhetem el a védekezést?

A legtöbb gyártó súlyhatárral és nem korosztályban szabja meg a felhasználhatóságát a prevenciós készítményeknek. Általánosságban 8 hetes kortól már javasolt elkezdeni, de minden esetben inkább konzultálj állatorvossal!

A szívféreg tehát egy komoly, de kezelhető betegség, amit kizárólag akkor védhetünk ki, ha egész évben védekezünk a szúnyogok ellen! A gyeptelepről kikerülő mentvényeink első útja az állatorvoshoz vezet, a kutyákat már az első vizit alkalmával leteszteltetjük szívféregre. Sajnos időről-időre pozitívat jelez a teszt, ilyenkor különös odafigyeléssel gondozzuk az adott kutyust, és megkezdjük a gyógyszeres kezelést, amit sok esetben már a gazdi fejez be, de folyamatosan kapjuk a híreket a képeken is látható, hozzánk szívférgesen került, immáron gyógyult kutyusainkról, amit csodás látni!:)